Kezdőlap » Blog » Ingatlan, mint befektetés

Ingatlan, mint befektetés

Capitaly, Monopoly, gyermekkorunk legszebb játékai…

Gyerekként imádtuk a játékokat, az én személyes kedvencem a Capitaly volt. Persze veszíteni azt nem szerettem és nem is tudtam (most sem), de ez a társasjáték egyvalamire nagyon megtanított: ha tervezünk és befektetünk (pénzt, időt), akkor az biztosan meg fog térülni. Nem biztos, hogy ma vagy holnap, de egyszer biztosan.

 

Ügyvédként is ezt a tudást adom át az Ügyfeleimnek: hogy tervezéssel és némi befektetéssel olyan helyzeteket teremtsenek maguk körül, ami idővel megtérülést hoz nekik. Hogy előre gondolkozzanak és ne a tüzet oltsuk… Persze abban is tudok segíteni, de az már veszteségeket fog okozni (érzelmileg, pénzügyekben). 

De nézzük, hogy milyen főbb lehetőségeink adódnak az ingatlan befektetési célú hasznosítása terén:

  1. Megvásárolunk egy ingatlant és továbbadunk rajta

Az értékesítés során már a vételi ár is megalapozhatja a nyereségünk egy részét, ha a piaci árhoz képest kedvezően jutunk az ingatlanhoz. Szintén hozamot generálhat, ha az értékesítés előtt olyan értéknövelő beruházásokat végzünk az ingatlanon, amelyeknek magasabb a megtérülésük, mint a befektetett tőkénk. Végül a magas eladási ár is hozamot hajt a befektetésünk során.

Azonban ennél a konstrukciónál számolnunk kell a jövedelemadó fizetési kötelezettségünkkel, ezt ne felejtsük el!

2. Megvásárolunk egy ingatlant és bérbe adjuk

Álláspontom szerint ez a legkedvezőbb befektetési mód ingatlan esetén. Az elmúlt 1 évben Dabason is egyre több lakást hirdetnek albérleti céllal, 10 évvel ezelőtt szinte lehetetlen volt itt albérlethez jutni. Egyre többen szeretnének is lakásban élni, nem törődve a kerttel, ami azért érthető indok. Sőt a lakóparkok olyan plusz felszereltségeket is tartalmazhatnak, ami egy különálló háznál nem biztos, hogy megtalálható.

A bérbeadás történhet magánszemélyként vagy céges formában is, Én a magánszemélyként történő bérbeadást tartom jobbnak, mert  így személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségünk keletkezik, céges úton pedig mire abból jövedelem lesz, sokkal többe kerül majd. A szerződés nélküli, zsebbe történő fizetést felejtsük el, nem biztonságos egyik oldalról sem!

3. Felépítünk egy ingatlant mi magunk és eladjuk vagy bérbe adjuk

Természetesen akkor lehetséges a legnagyobb hozamot elérni értékesítéssel, ha saját beruházásban valósul meg az építkezés is és így minden részterületen összegyűjthető a magasabb árrés. Azonban a saját megvalósítás rengeteg időt és energiát és nem utolsó sorban szaktudást igényel.

Emellett a a forma mellett szól viszont, hogy ha nincs egyben pénzünk befektetni és hitelt nem szeretnénk ehhez felvenni, akkor kisebb lépésekben kivitelezhető.

4. Befektetési alapok igénybe vétele

Magyarországon nem annyira elterjedt, de meglévő lehetőség, hogy pénzt fektessünk be egy alapkezelőnél, hozam reményében.

Az, hogy melyik befektetési módot választjuk, a mi döntésünk. Álláspontom és tapasztalatom szerint, ha megvásárolunk egy új építésű lakást, akkor azzal biztosan nem lesz sokáig problémánk, nem kell majd rákölteni és azonnal bérbe is tudjuk adni (szemben az általunk épített ingatlannal). 

Az élet egy játék és ha jól játsszuk, akkor nagyon is élvezhető játék!

Kende Ügyvédi Iroda, hogy rendben legyenek az ügyei!

Adásvétel. Céges ügyek. Szerződések. Válás.

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button