Illetékmatek, avagy hogyan fizessünk törvényes úton kevesebb illetéket adásvétel esetén, 2 percben…
 
 
 
Húsbavágó téma az illeték megfizetése, mivel a Vevőnek az ingatlan forgalmi értéke után 4% vagyonszerzési illetéket kell fizetnie az ingatlan vásárlásakor. Nézzük a lehetőségeket, amikkel csökkenthető ez az összeg, ügyeskedés nélkül:
 
 
 
 
1. Nézzünk utána, hogy milyen illetékmentességre vagy illetékkedvezményre vagyunk vagy lehetnénk jogosultak!
Amennyiben CSOK felhasználásával vásároljuk meg az ingatlant, úgy teljesen illetékmentes lesz az ingatlan vásárlásunk. Sokan nem veszik igénybe használt ingatlan vásárlásakor a CSOK-ot, mert keveslik az összeget, de ha az illetéket is hozzá számítjuk, akkor bizony sokat lehet vele megtakarítani.
Ha pedig mi szeretnénk megépíteni álmaink otthonát, úgy a telek megvásárlásakor szintén igénybe vehető illetékmentesség, amennyiben vállaljuk a telek beépítését 4 éven belül.
A fentiek mellett rengeteg mentesség és kedvezmény létezik még, megéri utána járni, vagy érdeklődni ezek iránt már előzetesen az adásvételi szerződést készítő ügyvédnél.
 
 
 
2. Ha már ki is néztük magunknak álmaink otthonát, akkor mindenképpen kérjük el az ingatlan energetikai tanúsítványát az Eladótól még mielőtt rábólintottunk volna a végső vételárra.
Sokszor tapasztalom, hogy csak követlenül a szerződéskötés előtt kapja meg a Vevő a tanúsítványt és akkor derül ki, hogy bizony többet kell majd fizetnie a fűtésre, mert nem is olyan jó az ingatlan hőszigetelése, mint gondolta, vagy éppen időszerű lenne az ablakcsere, hiába nem látszik ez az ingatlanon. Ebben az esetben olyan áron fogja megvásárolni az ingatlant, amibe nem volt belekalkulálva a plusz fenntartási költség, beruházási költség, tehát nem lett jól meghatározva a piaci ára az ingatlannak. (Ezzel pénzt spórolhatunk a vételáron és az illetéken is.)
Azonban felejtsük el az ügyeskedést, soha ne szerződjünk kevesebbről, mint amennyit valóban fizettünk/fizetünk a Vevőnek!!! Ennek 2 nyomós oka is van: nem tanácsos és bűncselekmény a NAV részére nem valódi vételárat bejelentenünk és minket sem véd, ha esetleg bármilyen probléma felmerülne későbbiekben az ingatlan kapcsán.
(A NAV egyébként jogosult a vételártól eltérően megállapítani az ingatlan forgalmi értékét és ennek alapján kiszabni az illetéket. A NAV pontosan tisztában van az ingatlanok régiónkénti forgalmi értékével és feltűnő értékkülönbözet esetén él is eme jogával.)
 
 
 
 
Jelen tájékoztatás nem teljeskörű és nem tekinthető adótanácsadásnak.
Üdv, Kende Ügyvédi Iroda
Dr. Kende Andrea

Ingatlan adásvétel illetéke

A vagyonszerzési illetéket a NAV szabja ki és az állam felé kell megfizetni a tulajdonszerzést követően.

Az illetékekről és az igénybe vehető kedvezményekről, mentességekről az első konzultáció alkalmával pontos tájékoztatást nyújtunk.

Illetékkedvezmények, mentességek

Rengeteg kedvezmény és mentességi lehetőség létezik ma Magyarországon, ezek közül talán az egyenesági rokonok közötti mentesség a legismertebb.

A legfontosabb azt kiemelni, hogy az adóhatóság KÉRELEMRE ad kizárólag kedvezményt, mentességet, tehát ha azt a Vevő kifejezetten kéri. Ehhez ismerni kell a körülményeket és a lehetőségeket.

Az igénybe vehető kedvezményekről, mentességekről az első konzultáció alkalmával személyre szabott tanácsadással várjuk.

Blogunk legújabb bejegyzései:

Share this:

Call Now Button