Hogyan fizess akár milliókkal kevesebbet ingatlan vásárlásakor? Part 2…

  • by

Az előző részben meséltem már Lilláról – akit még az az ősidőkből, az iskolából ismerek- és az éveken át tartó ingatlan vadászatáról, meg arról, hogy hogyan is lendítettem túl őt ezen…

Szóval, tavaly megelégeltem Lilla döntésképtelenségét és elhatároztam, hogy segítek neki kiválasztani álmai otthonát lépésről-lépésre. Megterveztem mindent, minden kifogására fel voltam készülve. Éppen ezért tudtam, hogy a legkardinálisabb kérdés az ár lesz. Nemcsak azért, mert Lillának egy adott pénzkeretből kell megoldania  a lakásvásárlást, hanem azért is, mert MÉGIS KI SZERETNE FELESLEGESEN SOKAT FIZETNI EGY INGATLANÉRT?! A jelenlegi használt ingatlan piaci helyzet viszont az, hogy igencsak megkérik egy-egy lakás vagy ház árát…

Nagyon nem mindegy, hogy álmaink ingatlanát mégis mennyiért szerezzük meg…de egy kis készüléssel és odafigyeléssel akár 8-10 millió forintot is meg lehet spórolni.

Szóval alapvetően azt tanácsoltam Lillának, hogy előre tervezzük meg a teljes folyamatot, ne az eladók hívogatásával kezdje meg az adásvételt.

A második tanácsom így hangzott: 

Nézz utána, hogy milyen illetékmentességre vagy illetékkedvezményre vagy VAGY LEHETNÉL  jogosult!


Én személy szerint nagyon ajánlom a CSOK igénybevételét, mert AMENNYIBEN CSOK FELHASZNÁLÁSÁVAL VÁSÁROLJUK MEG AZ INGATLANT, ÚGY TELJESEN ILLETÉKMENTES LESZ AZ INGATLAN VÁSÁRLÁSUNK.  


Sokan nem veszik igénybe használt ingatlan vásárlásakor a CSOK-ot, mert keveslik az összeget, de ha az illetéket is hozzá számítjuk (ami úgy az ingatlan forgalmi értékének 4%-a!!!), akkor bizony sokat lehet vele megtakarítani!


De persze létezik még számtalan fajta illetékmentesség és kedvezmény, megéri utána járni kérdezzünk rá akár már előzetesen az ügyvédünknél! (pl.: telek vásárlásakor szintén igénybe vehető illetékmentesség, amennyiben vállaljuk a telek beépítését 4 éven belül.)
 
A tapasztalataim szerint egy 50.000.000 Ft értékű ingatlan esetében a teljes illetékmentességgel 2.000.000 Ft spórolható meg és ehhez jön hozzá még a CSOK összege, ami: 
 
Falusi CSOK esetében a vásárlásra és bővítésre, korszerűsítésre felhasználható összeg: 
(Egy korábbi blogbejegyzésem foglalkozik vele részletesen)
 
1 gyermeknél: 600.000 Ft
2 gyermeknél: 2.600.000 Ft
3 gyermeknél: 10.000.000 Ft.


“Sima” CSOK esetében igényelhető összeg a használt ingatlan vásárlására:
1 gyermeknél: 600.000 Ft,
2 gyermeknél: 1.430.000 Ft,
3 gyermeknél: 2.200.000 Ft.


Folytatás következik hétfőn…

Szép napot, Dr. Kende Andrea

Kende Ügyvédi Iroda, hogy rendben legyenek az ügyei!

Adásvétel. Céges ügyek. Szerződések. Válás.

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

About Us

Get Help

Help Center

Track Order

Shipping Info

Returns

Company

Careers

About

Stores

Want to Collab?

Quick Links

Size Guide

Gift Cards

Check Gift Card Balance

Contact Us

© 2022 Created with Royal Elementor Addons

Call Now Button