Kezdőlap » Blog » Hogyan fizess akár milliókkal kevesebbet ingatlan vásárlásakor? Part 2…

Hogyan fizess akár milliókkal kevesebbet ingatlan vásárlásakor? Part 2…

Az előző részben meséltem már Lilláról – akit még az az ősidőkből, az iskolából ismerek- és az éveken át tartó ingatlan vadászatáról, meg arról, hogy hogyan is lendítettem túl őt ezen…

Szóval, tavaly megelégeltem Lilla döntésképtelenségét és elhatároztam, hogy segítek neki kiválasztani álmai otthonát lépésről-lépésre. Megterveztem mindent, minden kifogására fel voltam készülve. Éppen ezért tudtam, hogy a legkardinálisabb kérdés az ár lesz. Nemcsak azért, mert Lillának egy adott pénzkeretből kell megoldania  a lakásvásárlást, hanem azért is, mert MÉGIS KI SZERETNE FELESLEGESEN SOKAT FIZETNI EGY INGATLANÉRT?! A jelenlegi használt ingatlan piaci helyzet viszont az, hogy igencsak megkérik egy-egy lakás vagy ház árát…

Nagyon nem mindegy, hogy álmaink ingatlanát mégis mennyiért szerezzük meg…de egy kis készüléssel és odafigyeléssel akár 8-10 millió forintot is meg lehet spórolni.

Szóval alapvetően azt tanácsoltam Lillának, hogy előre tervezzük meg a teljes folyamatot, ne az eladók hívogatásával kezdje meg az adásvételt.

A második tanácsom így hangzott: 

Nézz utána, hogy milyen illetékmentességre vagy illetékkedvezményre vagy VAGY LEHETNÉL  jogosult!


Én személy szerint nagyon ajánlom a CSOK igénybevételét, mert AMENNYIBEN CSOK FELHASZNÁLÁSÁVAL VÁSÁROLJUK MEG AZ INGATLANT, ÚGY TELJESEN ILLETÉKMENTES LESZ AZ INGATLAN VÁSÁRLÁSUNK.  


Sokan nem veszik igénybe használt ingatlan vásárlásakor a CSOK-ot, mert keveslik az összeget, de ha az illetéket is hozzá számítjuk (ami úgy az ingatlan forgalmi értékének 4%-a!!!), akkor bizony sokat lehet vele megtakarítani!


De persze létezik még számtalan fajta illetékmentesség és kedvezmény, megéri utána járni kérdezzünk rá akár már előzetesen az ügyvédünknél! (pl.: telek vásárlásakor szintén igénybe vehető illetékmentesség, amennyiben vállaljuk a telek beépítését 4 éven belül.)
 
A tapasztalataim szerint egy 50.000.000 Ft értékű ingatlan esetében a teljes illetékmentességgel 2.000.000 Ft spórolható meg és ehhez jön hozzá még a CSOK összege, ami: 
 
Falusi CSOK esetében a vásárlásra és bővítésre, korszerűsítésre felhasználható összeg: 
(Egy korábbi blogbejegyzésem foglalkozik vele részletesen)
 
1 gyermeknél: 600.000 Ft
2 gyermeknél: 2.600.000 Ft
3 gyermeknél: 10.000.000 Ft.


„Sima” CSOK esetében igényelhető összeg a használt ingatlan vásárlására:
1 gyermeknél: 600.000 Ft,
2 gyermeknél: 1.430.000 Ft,
3 gyermeknél: 2.200.000 Ft.


Folytatás következik hétfőn…

Szép napot, Dr. Kende Andrea

Kende Ügyvédi Iroda, hogy rendben legyenek az ügyei!

Adásvétel. Céges ügyek. Szerződések. Válás.

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button