Kezdőlap » Blog » Egyedi, egyéni rendszám

Egyedi, egyéni rendszám

Hogyan lehet, mennyibe kerül és mi is az az egyéni, egyedi rendszám?!

Mindenki találkozott már a forgalomban jól és kevésbé jól csengő rendszám táblákkal, az én személyes kedvencem a MYWAY-1 volt, ezt még a kétezres évek elején láttam, egy budai villa előtt parkolt…

Nem tagadom, hogy szeretem a személyre szabott dolgokat (akár rendszámokat) és a minap egy magánbeszélgetés alkalmával került szóba a téma, ezek apropóján írom a mai postomat…

Szóval az, aki szerette a Dallast és emlékszik még a „EWING-1” rendszámra és nem elégszik meg a betűrendben kiosztott 3 betű – 3 szám rendszám kombinációval, annak lehetősége van egyéni vagy egyedi rendszámot igényelni:

Az egyénileg kiválasztott (egyéni rendszám) azt takarja, hogy a még ki nem osztott rendszámok közül lehet választani a 3 betű-3 szám kombinációban. Pl.: KEN-001

Az egyedileg előállított rendszám (egyedi rendszám) esetében pedig 4 betű-2 szám vagy 5 betű-1 szám kombinációkkal magunk határozhatunk meg rendszámot. Pl.: KENDE-1

 De fontos, hogy sem közrendbe, sem közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközhet a választott kombinációnk! 

Igényelni egyébként a kormányablakban lehet ezeket a rendszámokat.

Húsbavágó „aprócska” részletkérdés ezen rendszámok ára…

Az egyéni rendszám igénylése 112.450 Ft, míg

az egyedileg előállítotté 435.000 Forintba kerül.

Fontos azt tudni, hogy ezek a rendszámok az igényelt személy tulajdonát képezik majd, tehát ő jogosult használni a személygépjárműveken. Tehát vagy a saját autónkon tudjuk használni ezeket a rendszámokat vagy üzembentartóként (a tulajdonos hozzájárulásával) használhatjuk.

A fentiekből az is következik, hogy a forgalmit is ki kell cseréltessük és a szélvédőn található regisztrációs matricát is, mivel azt is az eredeti rendszámra állították ki! A matrica cseréje 1.550 Ft/csere.

Mielőtt eladnánk az egyedileg, egyénileg felrendszámozott autónkat, gondoskodnunk kell még az autó sorozatban történő rendszámozásáról, új forgalmiról és új regisztrációs matricázásáról is!

A  szélvédőn található regisztrációs matricát és a forgalmit innentől kezdve egyébként minden autó eladásnál és vételnél ki kell majd cseréltessük, amennyiben szeretnénk azt használni!

Aki szeretne még a fent felsorolt rendszámokat igényelni, annak sietnie kell, mert 2022. július 1. napjától már nem ilyen, hanem másfajta rendszámokat lehet csak igényelni!

4 betű – 3 szám kombináció lép majd életbe a kiosztott rendszámok terén, míg a fizetős kombinációk szintén 7 karaktert fognak tartalmazni, 3-6 betű és 4-1 szám kombinációt alkothatnak majd valószínűleg.

Remélem hasznos volt a mai blog, és aki szerette a Dallast, az biztos szereti az egyedi/egyéni rendszámokat is…

Szép napot, Dr. Kende Andrea

Kende Ügyvédi Iroda, hogy rendben legyenek az ügyei!

 

Adásvétel. Céges ügyek. Szerződések. Vagyonjog.

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button