Kezdőlap » Blog » Vállalkozási szerződés előnyei

Vállalkozási szerződés előnyei

Vállalkozói szerződés előnyei, 2 percben…

Már 5 éve ismerem Tamást, a villanyszerelőt. Tamás szorgos és szépen dolgozik, így már két éve több alkalmazottra is szüksége van a megrendelései ellátásához és még így se marad ideje minden munkát elvégezni, egyik munkáról rohan át a másikra.  

A legnagyobb problémája, hogy szinte minden munkájába belecsúszik 1-2 „kicsi” plusz feladat, amiben szerinte nem állapodott meg a Megrendelővel, a Megrendelő szerint viszont el lett mondva, amikor megbeszélték a munkát. 

Hónap végén, amikor Tamás összesíti a kiadásait és kifizeti a béreket, döbbenten tapasztalja, hogy neki bizony alig maradt több, mint amit egy alkalmazottjának fizet. Minden hónapban megfogadja és bízva bízik, hogy jövő hónapban majd bepótolja. De nem pótolja. Minden hónapban azért rohangál, dolgozik és egyezkedik, néha fut a vállalkozói díja kifizetése után, hogy annyija maradjon, amiért ő is elmehetne alkalmazottnak, felelősség és gondok nélkül. Héttől ötig.

Tamás legjobb barátja Péter, aki szintén vállalkozóként tevékenykedik, szobafestő. Egy közös munkájuk alkalmával beszélgetnek az ebédszünetben és Tamás rákérdez, hogy Peti mégis hogyan csinálja, hogy telik neki új autóra, nagyobb házra, míg Tamás alig jön ki a pénzéből. 

Peti elmeséli Tamásnak, hogy a titok nyitja nem más, mint hogy ő alaposan kiszámolja a munkadíját és és tételesen rögzíti is azt írásban a megrendelővel.  Minden egyes munkát részletesen leír és tételesen mellé is írja, hogy mennyibe kerül ez a részmunka. Sőt Peti csatol egy árjegyzéket is a szerződéséhez, amiben minden általa végzett munkának fel van tüntetve az ára, így ha a megrendelő plusz munkát szeretne vagy esetleg ajánlani Petit ismerőseinek, akkor pontos ár mellett teheti ezt.

Peti a világos szerződésének köszönhetően ritkán találkozik azzal, hogy nem veszik át a munkáját, nem fizetik ki vagy hogy ingyen kellene plusz munkákat elvégeznie. Peti kezdeti ráfordítása gyorsan megtérült, mert a világos és egyenes megállapodással sok időt spórol meg, ami idő alatt már meg is kezdi a következő munkát. Most már csak az árajánlatot kell kiszámolnia minden munkánál, hogy kijöjjön a matek.

Ahhoz, hogy rendben legyenek a céges ügyeink, elengedhetetlen, hogy a megbízásainkat se ködösen és szóban kössük meg. A kezdeti ráfordításunk valószínűleg az első munka elvégzésével meg is térül majd. 

Ha Tamás szeretné rendbe tenni a céges ügyeit és megkeres minket akkor 150.000 Ft-ért elkészítjük neki a vállalkozási szerződését, ami tartalmazni fog minden jogilag szükséges elemet, és a Tamás által átadott információk alapján tartalmazni fogja a szakmája és az Ő szolgáltatása speciális elemeit. A szerződésbe célszerű belefoglalni Tamás minden tevékenységére vonatkozó árjegyzékét is. 

Ezzel a szerződésessel sok vita előre elkerülhető lesz, ha mégis probléma adódik – valaki reklamál vagy nem fizet –  könnyedén jogi útra terelhető  a probléma. Természetesen ebben is segítünk, és mivel a vállalkozási szerződés  nálunk készült, ezért a fizetési felszólítást, vagy később az ügyfél elleni felszámolást/pert is gyorsabban és kedvezményesebb költséggel intézzük.

Tamás a  vállalkozási szerződését megkapja word formátumban, így minden új ügyfele esetén fel fogja tudni használni, és persze beleírhat és egyénre szabhatja a megrendeléseihez. Igény esetén lehetőség van az egyes munkákhoz kapcsolódó szerződések ügyvédi ellenjegyzésre is – nagyobb beruházások esetén célszerű – jellemzően 50.000 Ft/ szerződés ügyvédi díjon. 

Amennyiben Tamásnak további segítségre lenne szüksége, a Kende Ügyvédi Iroda jogi támogatására számíthat céges és magán ügyei területén is.

 

 Üdv, Kende Ügyvédi Iroda

Dr. Kende Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button