Mutasd a térképet!

  • by

Mutasd a térképet! Megmondom miért…

Az előző részekben meséltem már Lilláról – akit még az ősidőkből, az iskolából ismerek- és az éveken át tartó ingatlan vadászatáról, meg arról, hogy hogyan is lendítettem túl őt ezen…Szóval Lilla az évekig tartó nézelődés után nem gondolta volna, hogy érheti még meglepetés és mégis…

Belefutott egy olyan ingatlanba, ahol az épület nem volt teljesen feltüntetve az ingatlan-nyilvántartási térképvázlaton. Ha nem került volna még az elején kinyomtatásra a térképvázlat, akkor ez csak utóbb derült volna ki, akár a tulajdonjog bejegyzését követően és akkor Lilla saját költségén rendezhette volna ezt az állapotot. Mivel 3000 Ft díjat kell fizetni ezért a térképmásolatért, így  nem kerül lekérésre minden adásvétel előtt,  mindenképpen kérjük meg az ügyvédünket, hogy ezt látni szeretnénk, akár még az egyeztetések alkalmával!

A lényeg, hogy minden ingatlan esetében rendezni kell a valóságban és a térképen lévő állapotokat. Tanácsos olyan ingatlant vásárolni, amelynél ez rendezve van, illetve még az adásvétel előtt rendeztetni kell az eladóval, az eladó költségén, nehogy nekünk kelljen azt majd megfizetnünk.

Számos oka lehet, hogy miért nem azt látjuk a térképen, mint a valóságban. A legtöbbször egyszerűen elmaradt az épület ingatlan-nyilvántartási feltüntetése. Ennek a legegyszerűbb állapotnak a helyrehozatala is  elérheti a  150-200.000 Ft körüli költséget, nem is beszélve arról, ha olyan ingatlant vettünk meg, amit engedély nélkül építettek, bővítettek. 

Azon felül, hogy a térképen előbb-utóbb rendeznünk kell az állapotokat, nézzük meg még mikor lehet jelentősége annak, hogy mi is szerepel a térképvázlaton:

-hitelfelvétel, CSOK  melletti adásvételnél megakaszthatja az igénylést,

-későbbi bővítésnél, építkezésnél,

-későbbi lakásbővítési támogatás igénylését akadályozhatja,

-ha el akarjuk adni az ingatlant.

Tehát ez egy újabb olyan pont, ahol nem árt előre utána járni a dolgoknak és előre gondolkodni, mert később bizony megfizethetjük az árát….

Szép napot, Dr. Kende Andrea

Kende Ügyvédi Iroda, hogy rendben legyenek az ügyei!

Adásvétel. Céges ügyek. Szerződések. Válás.

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button