Kiutazás Ausztriába SZPUTNYIK V vakcinával

  • by

Lassan vége a nyárnak, de pár napos feltöltődésre még lehetőségünk van a nyári szünetben itthon és akár a szomszédos Ausztriában is. De mégis hogyan mehetünk most Szputnyik oltással Ausztriába?

A Szputnyik V vakcinát Ausztria nem fogadja el a beutazáskor, így  tesztelésre és orvosi igazolásra is szükségünk lesz  az utazásunkhoz! 

Kétfajta teszttel bizonyítható ebben az esetben az, hogy jelenleg nem vagyunk Covid SARS vírussal fertőzöttek:

1. antigén teszttel, ami a teszt elvégzésétől számított 48 órán belül jogosíthat Ausztriába történő beutazásra,

2. PCR teszttel, ami a teszt elvégzésétől számított 72 órán belül jogosíthat Ausztriába történő beutazásra.

Természetesen mindkettő esetben ki kell töltetni a negatív teszteredmény birtokában a konzulátus honlapjáról letölthető orvosi igazolás formanyomtatványát! Érdemes érdeklődni a tesztet végző helyen, hogy ki fogják-e állítani nekünk az igazolást, valamint egy orvosnak alá is kell írnia és pecsétjével is el kell látnia azt. Amennyiben a teszt helyszínén erre nincs lehetőség, akkor a házi orvosunk is kiállíthatja az igazolást. Otthoni teszt alapján az igazolás nem állítható ki!

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ekkor a határátlépésnél kérik az időpontfoglalás bemutatását és ebben az esetben a belépéshez előzetes regisztrációs kötelezettségünk is fennáll, amit egy külön online felületen kell benyújtanunk! A pótlást nem ajánlom, sokkal bonyolultabb procedúrát von maga után és addig nem is tudunk mit csinálni Ausztriában, amíg nincs meg a teszteredményünk.

De nézzünk, mit is tegyünk a gyakorlatban, amennyiben szeretnénk kiutazni Ausztriába és Szputnyik V vakcinával oltottak be minket:

1. El kell végeztetnünk az antigén tesztet egy egészségügyi szolgáltatónál. Ez nem azonos a patikában kapható, vércseppentétes teszttel, itt az orrból vesznek mintát és 10-15 percen belül meg is van az eredményünk.

A PCR tesztnél akár 2 napot is várnunk kell az eredményre, és akkor csak további 24 óráig tudjuk felhasználni a teszteredményt,így az antigén teszt hasznosabb lehet számunkra.

2. A megkapott negatív teszt alapján a formanyomtatványon ki kell töltetnünk az orvosi igazolást és aláírással, pecséttel kell ellássa egy orvos. 

3. A teszt elvégzésétől számított 48 órán belül utazhatunk be Ausztriába

A konzulátusi honlap csak a beutazás szabályait rögzíti, de álláspontom szerint az egész külföldön tartózkodás alatt meg kell ezeknek a feltételeknek felelni, mivel az igazolást el fogják kérni éppúgy a szálláshelyen, mint minden egyes étkezésnél a vendéglátóhelyeken, magyarul a teszt elvégzésétől számított 48 órán belül tudunk csak Ausztriában aludni, enni vagyis mozogni és tartózkodni.

Az orvosi igazolást Ausztria kizárólag a letölthető formanyomtatványon fogadja el, amit angol/német nyelven le lehet tölteni a konzulátus honlapjáról.

További információkért érdemes felkeresni a konzulátus oldalát, ahol megtalálható a teljes tájékoztatás az Ausztriába történő beutazásról, illetve innen le is tölthetőek az angol, illetve német nyelvű orvosi igazolás formanyomtatványok:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Ausztriában egyébként a maszkviselési szabályok annyiban különböznek a hazai jelenlegi gyakorlattól, hogy bár kötelezően nem írják elő a maszkviselést DE az egyes éttermekben, boltokban, benzinkutakon külön kérhetik a maszk viselését (kirakaton jelölik).  

Ez nem ajánlás, hanem ha megtagadjuk, akkor nem léphetünk be, tehát mindig legyen a zsebünkben, táskánkban maszk!

A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül jogi tanácsadásnak, azoknak nyújthat segítséget, akik megkapták mindkettő Szputnyik oltásukat (Covid SARS vírussal jelenleg nem fertőzöttek) és szeretnének a szomszédos Ausztriában időzni.

Kende Ügyvédi Iroda, hogy az ügyei rendben legyenek!

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button