Kiutazás Ausztriába SZPUTNYIK V vakcinával

  • by

Lassan vége a nyárnak, de pár napos feltöltődésre még lehetőségünk van a nyári szünetben itthon és akár a szomszédos Ausztriában is. De mégis hogyan mehetünk most Szputnyik oltással Ausztriába?

A Szputnyik V vakcinát Ausztria nem fogadja el a beutazáskor, így  tesztelésre és orvosi igazolásra is szükségünk lesz  az utazásunkhoz! 

Kétfajta teszttel bizonyítható ebben az esetben az, hogy jelenleg nem vagyunk Covid SARS vírussal fertőzöttek:

1. antigén teszttel, ami a teszt elvégzésétől számított 48 órán belül jogosíthat Ausztriába történő beutazásra,

2. PCR teszttel, ami a teszt elvégzésétől számított 72 órán belül jogosíthat Ausztriába történő beutazásra.

Természetesen mindkettő esetben ki kell töltetni a negatív teszteredmény birtokában a konzulátus honlapjáról letölthető orvosi igazolás formanyomtatványát! Érdemes érdeklődni a tesztet végző helyen, hogy ki fogják-e állítani nekünk az igazolást, valamint egy orvosnak alá is kell írnia és pecsétjével is el kell látnia azt. Amennyiben a teszt helyszínén erre nincs lehetőség, akkor a házi orvosunk is kiállíthatja az igazolást. Otthoni teszt alapján az igazolás nem állítható ki!

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ekkor a határátlépésnél kérik az időpontfoglalás bemutatását és ebben az esetben a belépéshez előzetes regisztrációs kötelezettségünk is fennáll, amit egy külön online felületen kell benyújtanunk! A pótlást nem ajánlom, sokkal bonyolultabb procedúrát von maga után és addig nem is tudunk mit csinálni Ausztriában, amíg nincs meg a teszteredményünk.

De nézzünk, mit is tegyünk a gyakorlatban, amennyiben szeretnénk kiutazni Ausztriába és Szputnyik V vakcinával oltottak be minket:

1. El kell végeztetnünk az antigén tesztet egy egészségügyi szolgáltatónál. Ez nem azonos a patikában kapható, vércseppentétes teszttel, itt az orrból vesznek mintát és 10-15 percen belül meg is van az eredményünk.

A PCR tesztnél akár 2 napot is várnunk kell az eredményre, és akkor csak további 24 óráig tudjuk felhasználni a teszteredményt,így az antigén teszt hasznosabb lehet számunkra.

2. A megkapott negatív teszt alapján a formanyomtatványon ki kell töltetnünk az orvosi igazolást és aláírással, pecséttel kell ellássa egy orvos. 

3. A teszt elvégzésétől számított 48 órán belül utazhatunk be Ausztriába

A konzulátusi honlap csak a beutazás szabályait rögzíti, de álláspontom szerint az egész külföldön tartózkodás alatt meg kell ezeknek a feltételeknek felelni, mivel az igazolást el fogják kérni éppúgy a szálláshelyen, mint minden egyes étkezésnél a vendéglátóhelyeken, magyarul a teszt elvégzésétől számított 48 órán belül tudunk csak Ausztriában aludni, enni vagyis mozogni és tartózkodni.

Az orvosi igazolást Ausztria kizárólag a letölthető formanyomtatványon fogadja el, amit angol/német nyelven le lehet tölteni a konzulátus honlapjáról.

További információkért érdemes felkeresni a konzulátus oldalát, ahol megtalálható a teljes tájékoztatás az Ausztriába történő beutazásról, illetve innen le is tölthetőek az angol, illetve német nyelvű orvosi igazolás formanyomtatványok:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Ausztriában egyébként a maszkviselési szabályok annyiban különböznek a hazai jelenlegi gyakorlattól, hogy bár kötelezően nem írják elő a maszkviselést DE az egyes éttermekben, boltokban, benzinkutakon külön kérhetik a maszk viselését (kirakaton jelölik).  

Ez nem ajánlás, hanem ha megtagadjuk, akkor nem léphetünk be, tehát mindig legyen a zsebünkben, táskánkban maszk!

A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül jogi tanácsadásnak, azoknak nyújthat segítséget, akik megkapták mindkettő Szputnyik oltásukat (Covid SARS vírussal jelenleg nem fertőzöttek) és szeretnének a szomszédos Ausztriában időzni.

Kende Ügyvédi Iroda, hogy az ügyei rendben legyenek!

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

About Us

Get Help

Help Center

Track Order

Shipping Info

Returns

Company

Careers

About

Stores

Want to Collab?

Quick Links

Size Guide

Gift Cards

Check Gift Card Balance

Contact Us

© 2022 Created with Royal Elementor Addons

Call Now Button