Kezdőlap » Blog » Hogyan fizessünk kevesebb adót az ingatlan 5 éven belüli eladásakor, kizárólag legális eszközökkel?

Hogyan fizessünk kevesebb adót az ingatlan 5 éven belüli eladásakor, kizárólag legális eszközökkel?

#ügyvéd #ingatlan #dabas

Amennyiben egy korábban megvásárolt ingatlant 5 éven belül eladunk és ebből nyereségünk/jövedelmünk keletkezik, magyarul többért adjuk el, mint amennyiért szereztük, akkor SZJA-át kell fizetnünk az államkasszába.

Senki sem szeret adót fizetni, de sajnos kötelező, így inkább nézzük meg, hogy milyen összegekkel csökkenthető az a bizonyos jövedelem, hogy kevesebbet kelljen befizetnünk:

 

1. Az ingatlan megvásárlásakor felmerült és igazolt költségeink

Ezek olyan költségek, amelyeket közvetlenül az ingatlan megszerzésével kapcsolatosan fizettünk ki, például:

-adásvételi szerződés ügyvédi munkadíja (ha rendelkezünk számlával róla!),

-megfizetett illeték.

2. Értéknövelő beruházások

Ezek olyan beruházások, amelyeket az ingatlanon végeztünk és ténylegesen megnöveli az ingatlan szokásos piaci értékét. Ilyenek például:

-fűtéskorszerűsítés,

-ablakcsere,

-bővítés.

Nagyon fontos, hogy kizárólag számlával igazolt költségeket számolhatunk el. 

Az állagmegóvás érdekében tett beruházások (festés, tapétázás) nem tartoznak ebbe a körbe, mivel azok nem a szokásos piaci értéket növelik, hanem a bentlakásból eredő hibákat, foltokat, sérüléseket hozzák csupán rendbe.

 

3. Értékesítés költségei

Mivel ezek a költségek a gyakorlatban is csökkentik az ingatlan eladásakor a jövedelmünket, amit realizálhatunk, ezeket a költségeket levonhatjuk az adóalapból:

-értékbecslés költsége,

-ingatlanközvetítői díj,

-hirdetési költségek.

Az ügyvédi megbízási költséget nem lehet elszámolni, mert azt szokás szerint a Vevő fizeti és ebben a körben az Eladó oldalán, az értékesítéskor felmerülő költségeket veszi figyelembe a NAV.

Természetesen ezek a költségek is kizárólag számla ellenében számolhatóak el.

Példa

2020. évben vettem egy ingatlant 30.000.000 Ft vételárért, az ügyvédnek fizettem 150.000 Ft ügyvédi munkadíjat és megfizettem az illetéket is az állam felé 1.200.000 Ft értékben, mert nem voltam jogosult illetékkedvezményre.

Felújítom, teljes festés-ablakcsere projekten esik át a lakás, amiből az ablakok 2.000.000 Ft értékben kerültek, számlával beépítésre, festésre 1.000.000 Ft összeget költöttem.

2021. évben meghirdetem a szépen felújított ingatlant 40.000.000 Ft-ért, 100.000 Ft összegben költök hirdetésre, amiről számlát nem is kapok és még el sem tudom adni a kívánt vételáron. 

Keresek egy ingatlanirodát, akik vállalják is az ingatlan eladását újabb 2% fejében, ami 800.000 Ft, számlával. 

Sikerül is eladnom az ingatlant. Akkor most a vételi és az eladási ár különbözete után kell fizetnem SZJA-t?

Ha ezt választom, mert nem tudom, hogy mit is számolhatok el, akkor 10.000.000 után fizetem meg a 15% SZJA-át, ami 1.500.000 Ft. 

Azonban, ha tisztában vagyok a szabályokkal, mert emlékszem rá, hogy említette az okiratot készítő ügyvéd és kérek némi segítséget a könyvelőmtől is, akkor így alakulhat az adófizetésem:

10.000.000

-150.000 (ügyvédi munkadíj)

-1.200.000 (illeték)

-2.000.000 (ablakok)

-800.000 (ingatlan közvetítő)

=5.850.000 Ft  az adóalap. (10.000.000 Ft helyett)

Ami után 877.500 Ft SZJA fizetési kötelezettségem keletkezik. 

(A számla nélküli hirdetést és a festési költséget nem tudom sajnos elszámolni.)

Tehát a szabályok ismeretével (ÜGYESKEDÉS NÉLKÜL) meg tudok spórolni 622.500 Ft-ot, amit egyébként befizettem volna adó formájában a költségvetésbe. Ha legközelebb jobban odafigyelek és mindenhol kérem is a számlát, akkor még több költséget tudok elszámolni és több jut nyaralásra vagy egy célokra.

Amennyiben érdekli előző cikkünk, az 5 éven belüli ingatlan eladás SZJA táblázatával, kérem olvassa el azt is az alábbi linken:

Mennyi adót kell fizetnem ingatlan 5 éven belüli értékesítésekor?

A tájékoztatás nem teljeskörű és nem tekinthető adótanácsadásnak. Az adóbevallásnál és megfizetésnél mindenképpen könyvelőt vagy adószakértőt tanácsos igénybe venni, hogy kizárólag a NAV által is elfogadható költségeket állítsuk be az adóbevallásunkba.

Kende Ügyvédi Iroda, hogy az ügyei rendben legyenek!

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button