Kezdőlap » Blog » Hogyan kerüld el a kellemetlen meglepetéseket kulcs átadáskor?

Hogyan kerüld el a kellemetlen meglepetéseket kulcs átadáskor?

Megvetted álmaid otthonát, ki is fizetted, de birtokbaadáskor valami egészen más fogad, mint amire számítottál? Foltos, koszos falak, sehol egy lámpa és még a beépített szekrény is eltűnt, ami miatt te igazából beleszerettél ebbe a házba. Igazi rémálom, de mit tegyünk, hogy ezt elkerüljük?

1. Tisztázzuk előre az Eladóval, hogy mit tartalmaz az ár, pontosan milyen tárgyakat hagynak majd ott nekünk. Érdemes ezt tételesen átvenni a legkisebb tárgytól az egészen értékesig. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az új lakásba érve WC deszka nélküli mellékhelyiség fogad, mert az Eladó mindent elvitt, ami mozdítható volt az ingatlanban. De találkoztam már olyan lakással is, ahol csak egy csaptelep volt felszerelve, a többit az új tulajdonosra bízta az Eladó.

2. Mindig kérdezzünk rá az ingatlanban hagyott berendezési tárgyak, bútorok, egyebek vagyonszerzési illeték vonzatára az ügyvédünknél! Tapasztalatom szerint a konyhabútor körül szokott lenni a legtöbb félreértés (ár tartalmazta vagy sem, illetéket meg kell fizetni utána vagy sem…). Kérdezzünk bátran, a tiszta helyzetek a legjobbak!

3. Az ingatlant megtekintett állapotban köteles az Eladó átadni (eltérő megállapodás hiányában), ez azt is jelenti, hogy olyan állapotúak legyenek a falak, ahogy azt korábban megtekintettük, nem fér bele, hogy 2 nappal ezelőtt a gyerek összefirkálta a falat vagy hogy a költözéskor összekarcolták a parkettát.

4. A szó elszáll, az írás megmarad…. Foglaljuk bele az adásvételi szerződésbe, hogy mit köteles nekünk otthagyni az Eladó (hiszen fizettünk érte). A megegyezésnél mindenki nagyon nagylelkű, de átadás-átvételnél  amire írásban nem vállaltak kötelezettséget, azt nem is tartják be annyira.

Kende Ügyvédi Iroda, hogy jól szerződjön!

Dr. Kende Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button