Kezdőlap » Blog » Hogyan fizess milliókkal kevesebbet? PART 1

Hogyan fizess milliókkal kevesebbet? PART 1

HOGYAN FIZESS AKÁR MILLIÓKKAL KEVESEBBET ÁLMAID OTTHONÁÉRT…PART 1…

Lillát még az iskolából ismerem, le sem írom milyen régről… Szóval Lilla régóta meséli nekem, hogy milyen ingatlanokba költözne be szíve szerint, de eddig egy sem volt tökéletes számára, mindben talált valami hibát. Az egyik kicsi, a másik nagy, ez túl drága, az túl olcsó, az messze van mindentől… a szokásos. 

Tavaly megelégeltem Lilla döntésképtelenségét és elhatároztam, hogy segítek neki kiválasztani álmai otthonát lépésről-lépésre. Megterveztem mindent, minden kifogására fel voltam készülve. Éppen ezért tudtam, hogy a legkardinálisabb kérdés az ár lesz. Nemcsak azért, mert Lillának egy adott pénzkeretből kell megoldania  a lakásvásárlást, hanem azért is, mert mégis ki szeretne feleslegesen sokat fizetni egy ingatlanért?! A jelenlegi használt ingatlan piaci helyzet viszont az, hogy igencsak megkérik egy-egy lakás vagy ház árát…

Nagyon nem mindegy, hogy álmaink ingatlanát mégis mennyiért szerezzük meg…de egy kis készüléssel és odafigyeléssel akár 8-10 millió forintot is meg lehet spórolni.

Szóval alapvetően azt tanácsoltam Lillának, hogy előre tervezzük meg a teljes folyamatot, ne az eladók hívogatásával kezdje meg az adásvételt.

Első lépésként a tanácsom: 

Ha meg van a kiszemelt  ingatlan, akkor tájékozódni kell a helyi ingatlanárakról! Fel kell menni a kereső oldalakra és hasonló alapnégyzetméterrel, állapottal rendelkező ingatlanokat kell összegyűjtenünk. Természetesen az adott városban, városrészben vagy ha a fővárosról beszélünk, akkor abban  kerületben. Nem kell tetszenie az ingatlanoknak, csak hasonló adottságokkal kell rendelkezniük!!!

Gyűjtsünk össze legalább 8-10 darabot és megláthatjuk, hogy reális árat kérnek-e az általunk kiválasztott ingatlanért! Vagy esetleg akkora a túlkínálat, hogy éppen ezért lehet majd kialkudni egy jobb árat! 

A tapasztalataim szerint 20.000 Ft/m2 kilengés legalább szokott lenni egy adott városrészen belül is, ami egy 100 m2-es ingatlan esetében jelenthet akár 2.000.000 Ft megtakarítását is így első körben.

 

Hogy mit tanácsoltam még Lillának? Sok mindent, a következő  postomból kiderül a héten!

 

Szép napot! Dr. Kende Andrea

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button