Kezdőlap » Blog » Diákmunka nyáron

Diákmunka nyáron

Itt a nyár és a diákok igyekeznek zsebpénzt, élményeket, gyakorlatot gyűjteni. De mégis ki és hogyan végezhet diákmunkát, törvényes keretek között?

A nyári szünetben nemcsak a 16 éven felüliek, hanem már a 15. életévüket betöltött, nappali tagozatos hallgatók is végezhetnek diákmunkát, természetesen szülői engedély mellett.

Több lehetőség is adódik, de véleményem szerint a legbiztonságosabb módja, az iskolaszövetkezet tagjakénti munkavégzés. Ebben az esetben a tanulót segíti az iskolaszövetkezet a munkaválasztásban, kapcsolatban állnak a munkáltatóval és az SZJA levonásban, bevallásban és befizetésben is közreműködnek (járulékfizetési kötelezettség pedig nincs ebben a formában).

A másik általam preferált diákmunka módozat a háztartási munka, amely keretében a gyermekfelügyelettől a kertgondozásig sok feladatot el lehet látni, mindezt SZJA és járulékfizetési kötelezettség nélkül. Ebben az esetben a szülőn van a teher, hogy csak megfelelő, jól leinformált helyre engedje a gyermekét nyári diákmunkára.

Természetesen a többi, hagyományos munkavégzési módozatban is dolgozhat egy diák a nyári szünetben (munkaviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony), de ezekben az esetekben hasonló adó és járulék feltételek mellett, mint a felnőttek.

Érdemes jól körül járni a témát, mielőtt gyerekünket diákmunkára engedjük, ugyanis ők sokszor csak azt nézik, hogy hány órát kell egy nap dolgozniuk és azért mennyi pénzt kapnak a kezükbe.

Ne felejtsük el, hogy mindegyik módozat szülői engedélyt igényel és bejelentést, regisztrációt a munkaadó által. Sőt arról se feledkezzünk meg, hogy gyermekünknek rendelkeznie kell adószámmal és adókártyával is, és mindenképpen konzultáljunk könyvelőnkkel a bevallását illetően!

További információkért érdemes felkeresni a NAV oldalát, ahol több tájékoztató füzetet is feltöltött a Hatóság ebben a témakörben:

https://www.nav.gov.hu/search/keywordsearch?query=di%C3%A1kmunka

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű és nem tekinthető adótanácsadásnak!

Kende Ügyvédi Iroda, hogy az ügyei rendben legyenek!

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button