Diákmunka nyáron

  • by

Itt a nyár és a diákok igyekeznek zsebpénzt, élményeket, gyakorlatot gyűjteni. De mégis ki és hogyan végezhet diákmunkát, törvényes keretek között?

A nyári szünetben nemcsak a 16 éven felüliek, hanem már a 15. életévüket betöltött, nappali tagozatos hallgatók is végezhetnek diákmunkát, természetesen szülői engedély mellett.

Több lehetőség is adódik, de véleményem szerint a legbiztonságosabb módja, az iskolaszövetkezet tagjakénti munkavégzés. Ebben az esetben a tanulót segíti az iskolaszövetkezet a munkaválasztásban, kapcsolatban állnak a munkáltatóval és az SZJA levonásban, bevallásban és befizetésben is közreműködnek (járulékfizetési kötelezettség pedig nincs ebben a formában).

A másik általam preferált diákmunka módozat a háztartási munka, amely keretében a gyermekfelügyelettől a kertgondozásig sok feladatot el lehet látni, mindezt SZJA és járulékfizetési kötelezettség nélkül. Ebben az esetben a szülőn van a teher, hogy csak megfelelő, jól leinformált helyre engedje a gyermekét nyári diákmunkára.

Természetesen a többi, hagyományos munkavégzési módozatban is dolgozhat egy diák a nyári szünetben (munkaviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony), de ezekben az esetekben hasonló adó és járulék feltételek mellett, mint a felnőttek.

Érdemes jól körül járni a témát, mielőtt gyerekünket diákmunkára engedjük, ugyanis ők sokszor csak azt nézik, hogy hány órát kell egy nap dolgozniuk és azért mennyi pénzt kapnak a kezükbe.

Ne felejtsük el, hogy mindegyik módozat szülői engedélyt igényel és bejelentést, regisztrációt a munkaadó által. Sőt arról se feledkezzünk meg, hogy gyermekünknek rendelkeznie kell adószámmal és adókártyával is, és mindenképpen konzultáljunk könyvelőnkkel a bevallását illetően!

További információkért érdemes felkeresni a NAV oldalát, ahol több tájékoztató füzetet is feltöltött a Hatóság ebben a témakörben:

https://www.nav.gov.hu/search/keywordsearch?query=di%C3%A1kmunka

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű és nem tekinthető adótanácsadásnak!

Kende Ügyvédi Iroda, hogy az ügyei rendben legyenek!

e-mail végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

About Us

Get Help

Help Center

Track Order

Shipping Info

Returns

Company

Careers

About

Stores

Want to Collab?

Quick Links

Size Guide

Gift Cards

Check Gift Card Balance

Contact Us

© 2022 Created with Royal Elementor Addons

Call Now Button